Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

10 éves az Ökumenikus Segélyszervezet miskolci krízisközpontja

Vissza a hírekhez
2016.10.06. 10:30


Miskolc – Egy évtizede kezdődött meg az Ökumenikus Segélyszervezet Miskolci Szociális és Fejlesztő Központjában a krízisellátás. A tíz éves jubileum alkalmából Gyermekközpontú ellátás címmel szakmai napot szerveztek a város szociális szakembereinek meghívásával. Az elmúlt 10 év tapasztalatainak bemutatása mellett a rendezvényen nagy hangsúlyt helyeztek a kapcsolati erőszak elleni küzdelemmel kapcsolatos tapasztalatcserére. Az előadások sorában szó esett többek között a kapcsolati erőszak kezeléséről, a civil és önkormányzati együttműködési lehetőségekről a gyermekvédelemben, valamint egy esetfeldolgozásra is sor került A kapcsolati erőszak folyamata egy jogász szemével címmel.
 
A szakmai napot követő sajtótájékoztatón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója foglalta össze a szervezet miskolci szociális és fejlesztő központjának a krízisellátásban végzett 10 éves munkáját. Elmondta, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet 2000 óta jelen van családok átmeneti otthonával a Borsod megyei nagyvárosban és az már a szolgáltatás elindításának kezdetekor látszott, hogy mivel a bekerülő családok fele kapcsolati erőszak elől menekülve, szükséges egy külön erre a célra kifejlesztett ellátási forma, amely gyorsan tud reagálni a bántalmazással kapcsolatos krízishelyzetekre. Az Ökumenikus Segélyszervezet 2006-ban egy minisztériumi pályázat segítségével indította el krízisközpontját, ahol 10 év alatt mintegy 1000 bántalmazott talált menedéket. A Segélyszervezet krízisközpontjában pszichológus, jogász, szociális munkás segíti a szakmai munkát. A központot ma már videokamera-rendszer is védi, illetve a kialakított biztonsági szobában a láthatások is védett közegben történhetnek meg. A munkatársak emellett aktívan bekapcsolódnak a szakminisztériumok munkájába, részt vállalnak a jogszabálytervezésekben is. Ennek eredményeképpen mára már a modellprogramból egy jogszabályilag meghatározott ellátás alakult ki, biztos finanszírozási és szakmai keretekkel. Lehel László fentieken túl kiemelkedő eredményként értékelte, hogy az elmúlt tíz év során az Ökumenikus Segélyszervezet által kipróbált és a minisztérium számára javasolt félutas házas rendszer is bekerülhetett az állami ellátórendszerbe.

Az elnök-igazgató a mai nappal elinduló országos Vedd észre! kampányt ismertetve elmondta, hogy óriásplakátok és citylightok, online felületek, valamint rádiószpotok segítségével juttatják el üzenetüket a társadalomhoz. Lehel László aláhúzta: a segélyszervezet munkája során mindig nagy hangsúlyt helyez a prevencióra. Legtöbb esetben fontosabb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni, és ez alól nem kivétel a kapcsolati erőszak sem. Éppen ezért indítják el most már 4. alkalommal a Vedd észre! elnevezésű kampányt, mely egyrészt a bántalmazó kapcsolatban lévőket, másrészt azok környezetének, ismeretségi körének a figyelmét szeretné felhívni arra, hogy van kiút, hogy ki lehet időben lépni az erőszakos kapcsolatból. Lehel László végül elmondta, hogy a Segélyszervezet eddig több mint 4500 bántalmazott számára nyújtott komplex ellátást.


 
Dr. Illés Boglárka, az EMMI Család és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára a kormányzat kapcsolati erőszak elleni küzdelem terültére vonatkozó törekvéseit ismertette.  
 
Senkár Éva, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatóhelyettese a gyermekközpontú fejlesztések fontosságát hangsúlyozta. Mint elmondta, a miskolci szociális és fejlesztő központ megnyitása óta több mint 1300 gyerek került kapcsolatba az intézménnyel és részesült valamilyen fejlesztő foglalkozásban. A segélyszervezet munkájának ebben az évben is kiemelt területe a gyerekfejlesztés. Gondozásuk közben a fizikai ellátás mellett a munkatársak nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a hozott pszichés sérüléseket, a szegénység, a nem megfelelő szocializáció okozta hátrányokat enyhítsék. A gyermekfejlesztő program egyik fő eleme a célzott fejlesztés (részképességek, szociális készségek fejlesztése), míg a másik oldalon a közösségépítésre, a szabadidős és élményprogramok szervezésére helyez nagy hangsúlyt. Ezért nagy öröm, hogy az Ovi-Foci Alapítványban olyan partnerre talált az Ökumenikus Segélyszervezet, akik segítenek ezek megvalósításában.

A sajtótájékoztatót követően Lehel László elnök-igazgató és Dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke szalagátvágással adták át a legkisebbek számára is a sportolást, a szabadidő hasznos és egészséges eltöltését szolgáló focipályát.A Vedd észre, ha valami nincs rendben! kampányról


 
Hazánkban évente mintegy 30 gyermek hal meg bántalmazás vagy elhanyagolás következtében. A gyermekbántalmazás sokszor rejtetten zajlik, az eseteknek nagy része nem derül ki, és így kezeletlen marad. 100 esetből csupán 10 jut el jelzésig, és mindössze egyetlen miatt indul büntetőeljárás. A gyermekvédelem statisztikái szerint évente kb. 20 ezer gyerek válik valamilyen - lelki, fizikai, szexuális - bántalmazás áldozatává.
 
A gyermekbántalmazás fogalma alatt - a fizikai bántalmazás mellett - az elhanyagolást, az érzelmi bántalmazást és a szexuális abúzust értjük. Kiemelten fontos az erőszak bármely formájának időbeni felismerése, hogy a segítség minél hamarabb érkezhessen. Ezt a célt tűzte ki az Ökumenikus Segélyszervezet, mikor 5. alkalommal is elindította Vedd észre! kampányát, melyhez korábban iskolai prevenciós program, egy bántalmazásban szenvedőknek vagy azt észlelőknek szóló honlap, valamint egy online figyelemfelhívó akció is kapcsolódott.

Mint ismeretes, a szemléletformálás mellett az Ökumenikus Segélyszervezet a gyakorlatban is sokat tesz a kapcsolati erőszak és a gyermekbántalmazás áldozataiért. A Segélyszervezet mintegy 500 bántalmazott gyermeknek nyújt rendszeres segítséget. Átmeneti otthonaiban, krízisközpontjaiban évente több mint 150 bántalmazás elől menekülő gyermekes család (mintegy 600 fő) kap menedéket. A központok között az országban is egyedülálló az a titkos menedékház, ahol a Segélyszervezet szakemberei szigorú biztonsági előírások mellett nyújtanak komplex segítséget a bántalmazó elől menekülő családoknak. Az Ökumenikus Segélyszervezet valamennyi központjában jelentős erőforrásokat fordít a gyermekek rehabilitációjára. Minden esetben pszichológusok és fejlesztő szakemberek segítik a traumát szenvedett gyermekek lelki sebeinek gyógyulását, a továbblépésüket. A Segélyszervezet 2016-ban egy olyan országos központ létrehozását kezdte meg, mely kifejezetten a traumát szenvedett gyerekek rehabilitációjával fog foglalkozni.

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Fotó: Bakó Viktória / MÖS
Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon