Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

100 éve hunyt el Madarász Viktor festőművész - Kiállítás a Rákospalotai Múzeumban

Vissza a hírekhez
2017.01.17. 13:50

Madarász Adeline és Madarász Viktor

Budapest – A Rákospalotai Múzeum 2017-ben az első olyan muzeális intézmény, amely kiállítással emlékezik meg Madarász Viktor halálának 100. évfordulójáról. A centenárium alkalmából olyan emlékkiállítást rendezünk, melyben bemutatjuk a gyűjteményünkbe tartozó, többségében a művész leányától származó hagyatéki tárgyakat: Madarász Viktor festményeit, személyes tárgyait és dokumentumokat. Az összeállításban négy-, a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből kölcsönzött alkotás is látható.

A tárlat 2017. február 4 – június 30. között lesz megtekinthető.

„…Hol a hősök művész ecsettel megörökített dicső tettein felbuzdulhatna a késő utód…”

100 éve hunyt el Madarász Viktor (1830 – 1917) a magyar történelmi festészet vezéralakja.

Madarász Viktor 18 éves sem volt még, amikor részt vett a magyar szabadságharcban. Annak leverése után jogi tanulmányokba kezdett, de közben festeni is tanult. 1853-ban beiratkozott a bécsi akadémiára, később ugyanott Waldmüller növendéke lett. Kezdettől fogva történelmi festő akart lenni, erre ösztönözte őt radikális gondolkodása és politikai érzékenysége. 1856-ban Párizsba utazott, ahol 14 évig élt. Ott festette főművét, a „Hunyadi László siratásá”-t, amellyel aranyérmet nyert a Szalon kiállításán. 1870-ben tért haza, de itthon nem övezte akkora siker, mint Párizsban, mert az a fajta romantikus felfogás, amit ő a francia festészet hatására képviselt, nem illeszkedett bele az itt uralkodó akadémizmus ízlésvilágába. Egyre kevesebbet festett, míg 1880-ban végleg felhagyott vele. Két évtizednyi szünet után, idős korában újra alkotni kezdett, de ekkor már a nagy kihagyás és egészségének megromlása miatt nem volt képes töretlenül folytatni félbeszakított életpályáját; ám kései műveinek a szellemisége is töretlenül dicsőíti az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszményeit. A kiállítás mottójául választott idézettel a történeti mondanivaló a fontosságát szeretnénk érzékeltetni.

Jórészt időskori képei vannak a gyűjteményünkben, melyek között a történelmi tematika mellett még portréi jelentősebbek.


Madarász Viktor: Önarckép

A kiállítás első termében – a témára való ráhangolódást elősegítendő – olyan 19. századi művészekről olvashatunk röviden, akik személyesen is kötődtek az 1848-49-es magyar szabadságharchoz: vagy maguk is fegyverrel a kezükben harcoltak, vagy ecsetjükkel jelenítették meg a magyar nemzet szabadságának eszméjét. (Barabás Miklós, Than Mór, Orlai Petrich Soma, Madarász Viktor, Székely Bertalan, Izsó Miklós.)


Székely Bertalan: Madarász Adeline

A második teremben Madarász Viktor portréit állítjuk ki. Több alkalommal, szívesen ábrázolta családtagjait, feleségét és négy gyermekét. Érdekességként ebben a teremben mutatjuk be Székely Bertalan: Madarász Adeline című festményét is. Madarász Viktor legidősebb gyermeke, Adeline maga is a művészi pályát választotta, Székely Bertalannak tanítványa volt, később sikeresen kiállító festő. Az Ő révén került be 1962-ben a hagyaték a nem sokkal korábban, 1960-ban létesített Rákospalotai Múzeumba.


Madarász Viktor: Kolajev históriája

A harmadik teremben láthatók majd maguk a történelmi témákat ábrázoló – többségükben nagyméretű – alkotások. Az elbukott szabadságharc utáni évtizedben a nemzeti érzés kifejezésére szolgáló alkotások túlnyomó többsége nem foglalkozhatott a közelmúlt eseményeinek ábrázolásával, hanem - a cenzúrát elkerülendő - régebbi századok történelmi eseményeit dolgozta fel, kiemelkedő hősies küzdelmeket, drámai fordulópontokat, mozgalmas csatákat választott témául. Így kerülhetett Madarász vásznára II. Rákóczi Ferenc, Dózsa György vagy a Hunyadi család alakjai, illetve a névtelenül megfestett bujdosó kuruc vitéz, vagy az 1905-ös orosz forradalom bebörtönzött és kivégzésére váró mártírja. Itt láthatók a festő véleménye szerint példamutató személyiséggel rendelkező államférfiak portréi is.


Madarász Viktor: Madarász Pali

A kiállítás negyedik, utolsó termében a művész életrajzának alaposabb megismerésére szolgáló- és a hagyaték sorsának alakulásáról szóló dokumentumokat mutatjuk be, illetve virtuális formában válogatást adunk közre a legismertebb, más közgyűjteményekben őrzött alkotásaiból is. A kiállítás kurátora Kiss Emília muzeológus, a Rákospalotai Múzeum szakmai vezetője. Kölcsönző intézmény a Magyar Nemzeti Galéria.

Forrás és fotó: Rákospalotai Múzeum

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon