Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

51. Savaria Nemzetközi Táncverseny – WDSF Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokság + Eredménylista UPDATE!

Vissza a hírekhez
2016.06.08. 10:29


Szombathely – A Savaria Nemzetközi Táncverseny az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye, Szombathely egyik legrégebbi, legnevezetesebb rendezvénysorozata. Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték Szombathelyen, s azóta a táncsport legkiválóbb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket.

Időpont: 2016. június 11. szombat
Helyszín: Szombathely, AGORA – Művelődési és Sportház

A verseny több mint öt évtizedes múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette a várost nemzetközi szinten is ismertté. A részt vevő párosok ezúttal Európa legkülönbözőbb részeiből érkeznek és viszik magukkal a rendezvény és a város hírét.

Az elmúlt évek során, a versenytánc a korábbi társadalmi, kulturális vonatkozásai mellett meghatározó sporteseménnyé is vált. Egy-egy új lépéssornak köszönhetően, folyamatosan megújuló koreográfiák jellemzik a mai versenytáncot, melyben nehéz ritmikai elemek, egyre összetettebb mozgásformák váltják egymást, ahol az ütem és az energia feletti kontroll igazán látványos, hol tüzes, hol pedig lassú, de mindenképpen nagyon érzelmes mozgást eredményez.

TÍZTÁNC

A Tíztánc versenyeken a versenyzők rendkívül intenzív módon használják testük minden egyes részét, a zene legplasztikusabb kifejezésére.

A Savaria Táncverseny követői évről évre figyelemmel követhetik ezeket a változásokat. Mindeközben, a minőség és a stílus kulcsa továbbra is a férfi és a nő közötti egyensúlyban, valamint a tökéletes együttműködésben rejlik.

A Tíztánc verseny során, a résztvevő párosok, a standard táncokról latin táncokra, és latinról standard-re váltanak nagyon rövid időn belül, mely nem csupán abban nyilvánul meg, hogy a férfiak a szmokingot ingre és nadrágra váltják, a nők pedig az estélyit szexi latin ruhákra cserélik.

Óriási kihívást jelent ugyanis, hogy a két teljesen különböző karakterű táncban - a melodikus standard és a multi-ritmusú latin - érvényesüljön az együttműködés a két fél között és a táncosok egyénileg is alkalmazkodjanak az egyes ritmusokhoz. Ezen kihívásoknak csak a legmagasabban képzett versenyzők tudnak megfelelni. Az Európa-bajnokság végső szakaszában, a döntőbe jutott versenyzők már a negyedik Tíztánc körükön lesznek túl, amely pedig fizikálisan és mentálisan is rendkívül megterhelő.

A tíz tánc:

A standard táncok

1. Angolkeringő

2. Tangó

3. Bécsi keringő

4. Slowfox

5. Quickstep

A latin-amerikai táncok

6. Cha-cha-cha

7. Szamba

8. Rumba

9. Paso Doble

10. Jive

VERSENYZŐK

Az idei WDSF Ifjúsági Tíztánc Európa-bajnokságon az 1998/1999 vagy 2000-ben született korosztály táncol majd. Valamennyi ország a legjobb párosát delegálja az Európa-bajnokságra. 2016. június 03-ig 27 ország 27 párosát nevezték be az Eb-re. Az Európa-bajnoki cím elnyerésének latolgatásakor az orosz, a román, a lengyel illetve az olasz párosok kerülnek legtöbbször szóba, mert ezen nemzeteknél az ifjúsági korosztály (17-18 évesek) különösen eredményes versenytánc terén.

A szombathelyi Európa-bajnokságon, mi magyarok természetesen a Rónyai Zoltán-Farkas Boglárka hazai párosnak szurkolunk, akik Szentesről érkeznek. A magyar páros edzői maguk is táncoltak korábban a Savaria Táncversenyen. Asis Khadjeh Nouri – aki egyben a Magyar Táncsport Szövetség delegációjának tagja is - 1990-ben testvérével itt nyerte el bajnoki címet tíztánc kategóriában (német színekben). Ifjabb edzőjük, László Csaba is állt már a Savaria Táncverseny dobogóján.

További érdekesség, hogy a dán (Kristina Stokkebroe) és az orosz (Alexey Silde) párossal érkező edzők szintén korábbi Savaria győztesek.

PONTOZÓK

A 12 pontozó 12 különböző országból érkezik. Köztük is többen táncoltak a Savaria Táncversenyen az elmúlt 51 évben. Erről azonban többet nem árulhatunk el, hiszen a pontozók listája egyelőre nem publikus.

SHOW PROGRAM

► A műsorvezető – sokak örömére – idén is Kerekes Tibor. A korábban Magyar Bajnokságon döntős ’Guriga’ immáron 10 éve emeli a Savaria Táncverseny színvonalát. A Debrecenből származó táncos ma már Amerikában él és tánctudását saját tánciskolájában edzőként is kamatoztatja.

► Budapest Voices

A Budapest Voices acappella együttes 2013 áprilisában alakult. 12 kiváló énekesből és egy ütőhangszeresből áll. A kórus mai magyar underground zenekaroktól ad elő slágereket. Az eredeti dalokat Warnusz Zsuzsa művészeti vezető hangszereli, illetve ülteti át a cappella stílusba. A Budapest Voices első dala a Tankcsapdától az Adjon az ég volt, emellett már elkészült 14 átdolgozás, köztük a Quimby-től, Péterfy Boritól, a PASO-tól, a Magashegyi Undergroundtól és a Kowalsky meg a Vegától is. Az együttes bemutatkozó nagylemeze 2014. szeptember 16-án jelent meg Alternatívák címmel, speciális formában, egy saját újság, a Budapest Voices Magazin mellékleteként. A megjelenés napján egy különleges, reggeli koncertet adtak a Szent Gellért téri metrómegállóban. A közönség hallhatta már a kórust számos nagy rendezvényen, köztük a Budaörs Fesztiválon, a Campus Fesztiválon és a Fishing On Orfűn. Az eddigi budapesti koncertjük többsége – így a MOM Kulturális Központban, az A38 Hajón, a Kobuci Kertben és a Dürer Kertben – teltházas volt.

► Savaria Táncsport Egyesület

Tavalyi 45. jubileuma után a 2016. évi Formációs Magyar Bajnokságon a Savaria TáncSport Egyesület mindkét csapata Magyar Bajnoki Címet szerzett. A felnőtt csapat ezzel az eredménnyel kvalifikált a 2016-os Latin Formációs Táncok Világbajnokságára, melyet decemberben rendeznek meg Brémában.

► Westside TSE

A Westside TSE már 19 éve van jelen Szombathely város táncsportjában. A hip-hop és modern táncstílusok alapjaival ismertetik meg a táncolni vágyó gyerekeket, de a legtehetségesebbek versenyfellépéseire is nagy hangsúlyt fektetnek. Idén a Hip-Hop Unite Európa-bajnokságon Karolvy Varyban 22 ország 2000 táncosa között jutott mindkét csapatuk a döntőbe.

► Energy Dance Team

Az Energy Dance Team 2003 óta gazdagítja Szombathely táncos repertoárját. A táncversenyen az „Energizer” és a „Bomb” nevű formációkat láthatja a kedves közönség. Mindkét formáció hazai és nemzetközi dobogós helyezésekkel rendelkezik.

► Kötélugró Klub Szombathely

A klub ebben az évben ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját. Jelenleg a negyedik generáció tagjai érik el sikereiket. Legutóbb Párizsban szerepelt kiválóan a csapat. Az idén két nagy eseményre készülnek. Az egyik a portugál világkupa, a másik pedig egy világrekord, melynek során a Karnevál idején húsz órán keresztül ugróköteleznek a csapatok. Az eseményre augusztus 28-án kerül sor.

► Galaxy Akrobatikus Rock and Roll Klub Szombathely

Az egyesület 1997 óta áll harcban a gravitációval. Eredményeiket tekintve többszörös Magyar Bajnoki címmel rendelkező párosok és formációk alkotják a csapatot, akik közül többen, világversenyeken is diadalmaskodtak már.

SZENT MÁRTON KUPA

Városunk ebben az évben ünnepli Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Az 51. Savaria Nemzetközi Táncverseny is a Szent Márton Emlékév keretében kerül megrendezésre.

A Szombathely MJV által felajánlott Szent Márton Kupát a legeredményesebb páros veheti majd át.

INFORMÁCIÓ, JEGYVÁSÁRLÁS

► AGORA – Jegyiroda
9700 Szombathely, Március 15. tér 5.
Nyitva tartás: hétköznapokon 9.00–17.00, szombaton 9.00–13.00
Tel.: +36 20 502-9351
E-mail: jegyiroda@agora-savaria.hu

► Online: jegy.agorasavaria.hu

 

UPDATE – 2016.06.13. hétfő

EREDMÉNYLISTA

1. Semen KHRZHANOVSKIY – Vitalina BUNINA (RUS)

2. Miu EUGEN – Sandra OVERBALLE PEDERSEN (DEN)

3. Iaroslav ZARA - Valeria GUMENIUC (MDA)

4. Karol Michal TOMECKI – Domile SEMESKEVICIUTE (LTU)

5. Alessio FORMISANO – Gioia GIOVANATTI (ITA)

6. Jarek TOIGER – Reelika TRAKS (EST)

https://www.worlddancesport.org/Event/Competition/European_Championship-Szombathely- 20570/Youth-Ten_Dance-48804/Ranking

 

 

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Forrás és fotó: AGORA Szombathelyi Kulturális Központ

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon