Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

750 fiatal taizéi zarándok Pannonhalmán

Vissza a hírekhez
2016.09.23. 11:32


Pannonhalma – A pannonhalmi Taizéi Ifjúsági Találkozóra a római és görög katolikus, az evangélikus és református egyház mintegy hétszázötven fiatalja regisztrált. A taizéi testvérek közül itt lesz velünk Alois perjel testvér (Németország), fr. Maciej (Lengyelország), fr. Jean (Franciaország), fr. Jubaraj (Banglades), fr. Jean-Daniel (Szlovákia) és fr. Hendrik (Hollandia), a pannonhalmi bencés testvérekkel együtt pedig részt vesz a találkozón Várszegi Asztrik főapát.

PROGRAM

09:00 - Regisztráció az ifjúsági találkozóra a gimnázium bejáratánál (Jeges-terem)

09:30 - Közös ima (Tornacsarnok)

10:20 - Bibliai bevezető – Alois testvér

11:30 - Kiscsoportos beszélgetések (Tornacsarnok és környéke)

12:30 - Közös ima (Tornacsarnok)

13:00 - Ebéd a gimnázium árkádjai alatt

14:00 - A Főapátság megtekintése (fakultatív), indulás csoportokban a gimnázium bejáratától (oroszlánok)

15:00 - Fórumbeszélgetések

17:00 - Énekpróba (fakultatív)

17:30 - Záróima

18:30 - Hazaindulás

KINEK GYŰJTÜNK?

A találkozón a részvétel, valamint az ebéd és a vacsora ingyenes, ugyanakkor egy kiemelt karitatív célra adományokat gyűjtünk.
Az adományaitokból összegyűlt összeget a Szent Márton Gyerekmentő Alapítványnak ajánljuk fel. Az alapítványnak most két eszközre, egy intraosszeális fúróra és hozzá tűkészletre volna szüksége. A kritikus állapotú kisgyermek ellátásakor és újraélesztés kapcsán nagyon fontos és elengedhetetlenül szükséges, hogy a beteg szervezetébe minél hamarabb bejuttassuk az életmentő infúziókat, gyógyszereket. Ennek a megvalósításában segít ez a speciális eszköz. Az intraosszális fúró ára: 300.000 forint. A tű darabja 27.000 forint. Előre is köszönjük adományaitokat.

UTAZÁS, PARKOLÁS

Személygépkocsival parkolni a Viator Apátsági Étterem mélygarázsában és parkolójában, valamint az arborétum délkeleti végében megnyitott parkolóban lehet. A főapátság épületének közvetlen közelében, a bejárat környékén helyhiány miatt nem lehetséges a parkolás.
A Jeges-teremben egész nap működő recepción telekocsi-rendszert működtetünk. Ott lehet jelentkezni a keres-kínál listákon, ha van szabad hely az autódban, vagy éppen szabad helyet keresel valamilyen irányba.

A DÉLUTÁNI FÓRUMBESZÉLGETÉSEK TÉMÁI ÉS HELYSZÍNEI

Imádság, zarándoklat
Téma: Az imádság különböző formái a mindennapokban: kihívásaink és örömeink. Bevezetők és beszélgetés.
Helyszín: Tornacsarnok
Beszélgetőtársak: fr. András (Taizé), Katona Viktor református lelkész (Soli Deo Gloria Refomátus Diákmozgalom), Halmos Ábel OSB (Bakonybél)

Cigányság
Téma: Roma misszió Magyarországon - hídépítés cigányok és nemcigányok között. Találkozás roma fiatalokkal.
Helyszín: Diákebédlő (Gimnázium)
Beszélgetőtársak: Gyöngyösi Gyula (Nagymaros) és roma fiatalok, Orsós Zoltán roma származású katolikus pap (Csákánydoroszló), fr. Jean (FR), fr. Jean-Daniel (SK), Juhász-Laczik Albin OSB (Pannonhalma)

Menekültek
Téma: Menekültek - félelmek és remény. Beszélgetés és tapasztalatcsere olyanokkal, akik aktív munkát végeznek ezen a téren.
Helyszín: Díszterem (Gimnázium)
Beszélgetőtársak: Hardi Ferenc (Taizé), Bodor Emőke (Kolozsvár, református gyülekezet), Kovács Luca (bicskei menekülttáborban dolgozó fiatal), fr. Maciej (PL), Hardi Titusz OSB (Pannonhalma)

Reform - Szerzetesség - Reformáció
Téma: Krisztus követése mindig radikális fordulatot vár el az életünktől. A megtérésről és tapasztalatáról beszélgetünk - egy kis egyház- és szerzetességtörténeti kitekintéssel.
Helyszín: Levéltárpedagógiai terem (bejárat a gimnázium udvaráról)
Beszélgetőtársak: fr. Alois, Toókos János OSB református bencés szerzetes (Bakonybél), fr. Jubaraj (Banglades), Biriszló Lőrinc OSB (Pannonhalma)

Társadalmi igazságosság
Téma: Boldogok a szegények? Boldogok a hajléktalanok? Boldogok, akik sírnak?
Helyszín: Asztrik-terem (Gimnázium)
Beszélgetőtársak: Románné Bolba Márta józsefvárosi evangélikus lelkész (Budapest), Kézdy Anikó pszichológus (Budapest), Darnai János katolikus pap (Veszprém), fr. Hendrik (NL), Pék Ákos Bonifác OSB.obl (Budapest)

Lelki beszélgetés, csendes imádság
Téma: Lehetőség csöndes imára és személyes beszélgetésre.
Helyszín: Boldogasszony-kápolna és természeti környezete
Beszélgetésre várnak: Nádai Fidél bencés atya, Óra Krisztián atya

TOVÁBBI LEHETŐSÉGEK A FŐAPÁTSÁGBAN

A főapátság kiállítóterében (megközelíthető a várkörről a főkönyvtár épületének aljában) egész nap ingyenesen megtekinthető a jubileumi Szent Márton-évre rendezett Osztás 10x10 fotókiállítás, amely tíz tízképes sorozatban mutat be olyan „mai Szent Mártonokat”, akik valamely adottságukat, értéküket megosztják a rászorulókkal.A TAIZÉI KÖZÖSSÉG

A taizéi közösség nemzetközi ökumenikus szerzetesközösség, amelyet a svájci születésű Roger Schütz (Roger testvér) a burgundiai Taizében (Franciaország) 1940-ben alapított. A közösség vezetője 2005 augusztusától: a stuttgarti születésű Alois testvér.

Roger Schütz 1940-ben vásárolt házat Taizében azzal a céllal, hogy segítse a megszállt Franciaország üldözötteit és menekülteit. Hamarosan több személynek nyújtott menedéket, köztük zsidóknak, kisebb keresztény csoportok tagjainak, vagy egyéb okból üldözötteknek. Mivel tevékenységére 1942-ben a Gestapo fényt derített, elhagyták Franciaországot és a háború végéig Svájcban húzták meg magukat. Roger testvér 1944-ben térhetett vissza Taizébe, ekkor már három másik férfi is vele tartott. 1945-től árván marad gyerekeket fogadtak be, illetve kapcsolatba kerültek a környéken fogva tartott német hadifoglyokkal is.

1949-ben hét testvér tett fogadalmat, ezzel hivatalosan is létrejött a szerzetesközösség. Roger testvér 1952 végén írta le a közösségi együttélést szabályozó regulát. Az évek során egyre több férfi csatlakozott hozzájuk, és mára a szerzetesek száma meghaladja a százat. A szerzetesek körülbelül harminc országból és különböző felekezeti csoportokból származnak. (pl. református, evangélikus, anglikán, katolikus stb.)
A közösség eszmerendszerének középpontjában a kiengesztelődés áll. A szerzetesközösség ökumenikusan szerveződik, így egyetlen keresztény egyház fennhatósága alatt sem áll, de igen jó kapcsolatokat ápol mind a keresztény, mind a nem keresztény vallásokkal. A közösség fennállása során gyakorlatilag az összes nagy keresztény egyház feje megfordult Taizében, így 1986-ban II. János Pál, több alkalommal a canterbury érsek, számtalan más protestáns egyházi vezető és több ortodox metropolita. Szintén vendégül látták már az európai államok politikai vezetőinek jelentős részét.
Az eredeti elképzeléseknek megfelelően a szerzetesközösség nem kíván külön vallási irányzattá válni, hanem arra buzdítja a vele kapcsolatba kerülő fiatalokat és idősebbeket, hogy a Taizé-i közösségi élmény segítségével, de saját nemzeti-vallási vagy egyéb közösségüknek igyekezzenek teljesebb értékű tagjává válni. A szerzetesközösség alapszabálya szerint semmilyen adományt nem fogad el, a szerzetesek maguk biztosítják megélhetésüket.

A közösségre jellemző az egyszerű és modern szertartásrend, amelyben igen fontos szerepet kapnak az egyedi hangzásvilágú, de könnyen megtanulható és énekelhető meditatív énekek.[2] Külsőségeiben a közösség imatermeire e leegyszerűsített formák jellemzők. A közösség törekszik a spontán, minél közvetlenebb és minél kevesebb rituáléra épülő szertartásrend fenntartására. A szertartásokban szintén kifejeződik a közösség nemzetközi és ökumenikus jellege. Bár a a közösség nyugati eredetű, a taizéi dalok stílusa erős keleti keresztény hatást mutat, és az ikonok használata is az ortodoxiára utal. A dalok és imák a legkülönbözőbb nyelveken hangzanak el a közösség előtt, kiadványaikat, internetes publikációikat gyakorlatilag az összes európai, és az összes nagyobb világnyelvre lefordítják.

Taizé egész évben nyitva áll az oda látogató fiatalok előtt, akik felekezeti hovatartozástól függetlenül vehetnek részt a közösség életében. A szerzetesek célja a Taizébe érkezők mind erőteljesebb közösségi integrációja, ezért a fiatalok bekapcsolódhatnak a tábor fenntartásába, közös imákon, illetve előadásokon, workshopokon vesznek részt, és természetesen bekapcsolódhatnak a táborban kialakított közösségi téren zajló mulatozásban is. Ugyanakkor a Taizébe érkező vendégeknek szintén lehetőségük van idejüket természeti közegben csendes elvonultságban tölteni.
A közösségi területen található épületek könnyen alakíthatóak, bővíthetőek vagy elbonthatóak, hogy ki tudják elégíteni a nyaranta megnövekedő igényeket.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság, Wikipédia

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon