Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

A legtöbb gyerek nem látja a szerencsejáték-függőség tényleges veszélyeit

Vissza a hírekhez
2016.09.15. 12:16


Orosháza – A szerencsejáték-függőség elleni küzdelem jegyében tartott szakmai napot az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt., melyen a Játék Határokkal című közös projektjük több éves, a prevenció és a kezelés területén szerzett tapasztalatait osztották meg helyi szervezetekkel.

A 2012-ben indult program komplexen foglalkozik a szerencsejáték-függőség problémájával, ezért a prevenció mellett nagy hangsúlyt helyez az integrációra, azaz a kialakult függőség kezelésére is. Iskolai alkalmak mellett önsegítő csoportokat szervez és számos közösségi rendezvényen is megjelenik figyelemfelhívó tevékenységgel. A gyógyulni vágyó szerencsejáték-függők mellett hozzátartozóik számára is lehetőséget kínál a folyamatban való részvételre.

Bár a program a tervek szerint most fejeződött volna be, a mintegy 20 Békés megyei szakmai szervezet képviselőjének részvételével zajló rendezvényen mégis arról számolhattak be a szervezők, hogy lesz folytatás. A következő hónapokban az iskolák mellett a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkózásával és tehetséggondozásával foglalkozó Tanodák felé is nyitnak a szerencsejáték-függőség ellen küzdő prevenciós programmal. Újabb városokban is elérhetőek lesznek a szerencsejáték-függők és hozzátartozóik számára indított önsegítő csoportok, az iskolákban szervezendő élményfoglalkozások pedig újabb jövőbeli helyszínek bevonását készítik elő. A tevékenység folytatását módszertani kézikönyv is segíti majd.

A rendezvény megnyitóján Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere nagyra értékelve a tevékenységet örömét fejezte ki aziránt, hogy városának fiataljait is felkészítik a szerencsejáték veszélyeire. Cselovszki Zoltán, a Szerencsejáték Zrt. általános vezérigazgató-helyettese kiemelte: „A Társaság számára nagy öröm, hogy  a Játék határokkal program 2012-es indítása óta évről évre egyre nagyobb ismertségre tett szert. A program most lezáródó szakaszában bővült a résztvevő kistérségek, települések köre, így ezáltal a közreműködő iskolák és diákok száma is. Tudatában vagyunk annak, hogy valós igény mutatkozik az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekre. A Szerencsejáték Zrt. felelősen gondolkodó vállalatként továbbra is  erősíteni kívánja a Játék határokkal program törekvéseit: szeretnénk, ha a játék megmaradna egészséges medrében. A Játék határokkal program segítségével nemcsak a játékfüggőség veszélyeire hívjuk fel a fiatalok figyelmét, hanem alternatívát is mutatunk a közösségben megélt játék élményére.”

Senkár Éva, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatóhelyettese a tevékenység fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy: „Egy olyan speciális programot hajt végre a szervezet, melyben megtalálható a prevenció, integráció és disszemináció. Az elmúlt négy éves időszakban a legnagyobb lépés a modellprogram kiterjesztése volt, mely által Debrecen után most már Szolnokon, Miskolcon, Orosházán, Olaszliszkán és Martfűn is folytatódhatott a projekt. A program sikerét és a munkatársak eredményes hozzáállását mutatja, hogy a munkatársak 700 gyermeket tudtak megszólítani és egy olyan problémáról nyílt alkalom beszélgetni velük, melynek sokan nem látják a tényleges veszélyeit.  A Segélyszervezet elkötelezett abban, hogy a programot továbbfolytassa, és még újabb helyszíneket vonjon be, melyben számít a Szerencsejáték Zrt. további partnerségére.”

A szerencsejáték-függőség témakörét Prof. Demetrovics Zsolt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense A szerencsejáték-függőség és az egyéb viselkedési addikciók helye a függőségek között, míg Dr. Csorba Csilla pszichiáter, addiktológus szakorvos a „Bármikor bejöhet” – a Szerencsejáték függőség kialakulása, tünetei, lefolyása, a segítségnyújtás lehetőségei című előadásában  járta körül.  A Segélyszervezet munkatársai pedig az orosházi illetve az országos szinten eddig elért eredményeket és tapasztalatokat mutatták be. A szakmai nap menetét több egyedi programelem színesítette. A rendezvénynek helyet adó művelődési ház előterében például ismét megtekinthetőek voltak a Játék határokkal program tavaszi rajzpályázatára beérkezett pályaművek, s levetítették azt az egyedi oktatófilmet is, mely egy szerencsejáték-függő életének igaz történetét mutatta be. A film tanulságait azután kerekasztal beszélgetés keretében vonták le a jelen lévő szakemberek.

* * *

A Játék határokkal programról röviden

Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű valamint Olaszliszka általános és középiskolái vettek részt az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. közös, immár több régióra is kiterjedő, a szerencsejáték-függőség veszélyeire felhívó programjában. A tevékenység alapjául a szervezet debreceni szociális és fejlesztő központjában, valamint négy debreceni oktatási intézményben 2012-ben indított három éves modellprogram szolgál, mely beváltotta a hozzáfűzött reményeket, és mérhető eredményeket ért el a megelőzésben és a kezelésben. Az integráció szellemében Debrecen mellett már Miskolcon és Budapesten is önsegítő csoportok működnek, ahová várja a jelentkezőket az Ökumenikus Segélyszervezet.
Az elmúlt, 2015/16-os tanévben az 5 településen 700 fiatal vett részt a prevenciós programban. A tevékenység 10 intézmény 30 osztályában, rendhagyó osztályfőnöki órák és délutáni klubfoglalkozások keretében zajlott.
Bár a Szerencsejáték Zrt. játékai nem jelentenek kiemelt kockázatot a játékszenvedély kialakulása szempontjából, felelősen gondolkodó vállalatként kiemelten fontosnak tartja a veszélyeztetett lakossági csoportokban végzett felvilágosító munkát, a prevenciót. Ennek a társadalmi felelősségvállalásnak a jegyében folytatja hiánypótló tevékenységét a vállalat és szakmai partnere, az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint a Humánum Kft.

Komplexitás és közösség
A Játék határokkal program komplex rendszerszemlélettel, párhuzamos beavatkozási módokkal közelíteti meg, széles kontextusba helyezve a társadalom számára még viszonylag új, „modern” problémát, melynek kezelésére és megelőzésre még nincsenek általános, jól kialakított szolgáltatások. Emiatt fontos különösen is a program figyelemfelhívó szerepe, és a lebonyolítás során ezért kapnak nagy hangsúlyt a közösségi programok (fesztiválok, képzőművészeti pályázat, szakmai napok). A program szakmailag fontos jellemzője és különlegessége, hogy folyamatos a hatás és a hatékonyság mérése is.

A projekt utóbbi két éves időszakát bemutató kiadvány innen tölthető le PDF formátumban.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hazánk egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete. Határokon átívelő humanitárius tevékenységén felül, kiterjedt magyarországi intézményhálózatának félszáz különálló szolgáltatásával segíti elhivatottan a szociális problémákkal küzdő hazai rászorulókat. Munkájának középpontjában a bajba jutott családok támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll.  Fontos célkitűzése hazai szociális területen, hogy azon csoportok számára szervezzen ellátásokat, akiket nem képes elérni a szociális ellátórendszer, emellett megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a különböző betegségek, függőségek miatt segítségre szorulók támogatására is.

A Szerencsejáték Zrt. 100%-os állami tulajdonban álló vállalat, nemzeti lottótársaság, melynek küldetése, hogy a hazai felnőtt lakosság szerencsejáték alapú szórakozási igényeit professzionális módon kielégítése  és eközben  hozzájáruljon a társadalmi értékteremtés folyamatához. A lottótársaság számára fontos a játékosok bizalma, amit igyekszik tovább mélyíteni jelentős társadalmi szerepvállalással is. Felelős játékszervezőként mértéktartó játékra ösztönöz, nem kínál fokozottan veszélyes játékokat.  Hangsúlyt helyez a játékfüggőség prevenciójára, e célból kutatásokat kezdeményez és együttműködik az érintett intézményekkel és szakemberekkel.
Emellett, felismerve társadalmi felelősségét, tevékenységén keresztül közvetve és közvetlenül is támogatja az állam különböző közpolitikai céljait, különös tekintettel a hazai sportra és kultúrára.

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Fotó: Fazekas Attila
Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon