Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Angers-i cserediákok szakmai gyakorlaton a Gödi Piaristáknál

Vissza a hírekhez
2017.01.20. 10:25


Göd – Január második hétvégéjén érkeztek és február elejéig maradnak a gödi piaristáknál szakmai gyakorlaton egy francia szakképzési centrum diákjai. A tanulókat a Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Gödi Piarista Kft. közös projektjében fogadta az Erasmus+ program keretében.

A fémipari szakterületen tanuló tizennyolc diák a gödiekkel közösen három szakmában: karosszérialakatos, szerkezetlakatos és szerszámkészítő vesz részt szakmai gyakorlaton. A csoport ezen kívül hétvégente megismerkedik a Dunakanyar és Budapest látnivalóival.

A francia diákok másfél éve foglalkoznak fémes tanulmányaikkal, vannak közöttük olyanok is, akiknek már második szakmája lesz ez. Szakmai gyakorlataikon tengeralattjárók, olajfúrótornyok, hajók fémes szerkezeteinek megmunkálásával, javításával foglalkoznak. A jövőben többen szeretnének saját vállalkozást, újabb szakmákat tanulni, gyakorlati helyeiken maradni dolgozni is. Gödre három tanárukkal, Aurelivel, Stéphane-nal és Jean-Claude-dal jöttek, akik nemcsak egyszerűen kísérők, hiszen a gödi piarista szakoktatóktól is tanulhatnak szakmai fogásokat.

Észak-nyugat Franciaország városaiból, falvaiból jöttek a fiatalok. A Nantes környéki településekről az angers-i iskolaközpontba járnak elméletet tanulni, gyakorlataikat pedig a Tour de France keretében töltik cégeknél. A nagy francia kerékpáros körversenyről elnevezett program lényege, hogy minden évben másik cégnél kell dolgozniuk, és teljesítményük alapján ajánlanak nekik más-más területeket, új munkahelyeket. Komoly szakmai háttérrel rendelkező szakoktatójuk, az iskola korábbi középvezetője, Stéphane szerint felvételüknél fontos, hogy mennyire motiváltak a szakma elsajátítására. „Nem arra törekszünk, hogy a legjobb tanulókat válasszuk ki, hanem arra, hogy érdekelje őket a szakma, amit adni tudunk nekik. Szeretnénk nekik egyre több felelősséget adni abban, hogy a saját jövőjüket tervezzék. Egy évet kötelezően külföldön, vagy valamelyik távoli francia régióban kell tölteniük. Itt nemcsak a szakmát tanulják meg, látnak műemlékeket, megismerik a helyi szokásokat és gasztronómiai különbségeket. Az a célunk, hogy olyan diákjaink legyenek, akik nem félnek nyitni a másik ember felé és később megállják a helyüket.”

A tizenhat és húsz év közötti fiatalok közül többen most láttak először ilyen sok havat, sőt, van aki még egyáltalán nem találkozott vele. Így érkezésük utáni egyik első tevékenységükként több hóembert is építettek. Azonban szakmailag ez még nem jelentett számukra komolyabb kihívást… A Gödön töltött három hét alatt közös produktum készül, amely egyben a gödi Piar alapítása huszonötéves évfordulójának is emléket állít. A tanulók és mesterek Tatár András tervei alapján az iskola főbejáratához készítenek egy kovácsoltvas kaput, melyen a különféle hegesztési, hajlítási megmunkálások mellett a Gödön egyedülálló díszműkovácsolás szakma rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek.

Természetesen a külön szakmai kívánalmaknak megfelelően a heti váltásokkal a Gödi Piarista Kft. mindhárom jól felszerelt műhelyében (karosszérialakatos, szerkezetlakatos, szerszámkészítő) dolgoznak. A céges körülmények nem állnak távol a francia diákoktól, hiszen otthon is a duális szakképzésben vesznek részt. Czakó Attila, Tatár András és Vajó György mesterek vezetésével a vendégek Magyarországon, a piarista személyes figyelmen keresztül most az egyéni képzés előnyeivel találkozhatnak.

A tanulók a gödiekkel közösen a tervek szerint az esztergomi Suzuki gyárba is látogatást tesznek majd, valamint Budapesten többek között megtekintik a korábban részben gödi munkával felújított budavári Mátyás-templomot is. A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg.

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Forrás és fotó: Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon