Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Izgalmas levéltári projekt iskolásoknak a reformációról

Vissza a hírekhez
2016.09.22. 13:15


A reformáció 500. jubileumára a Reformáció MNL projekt keretén belül levéltár-pedagógiai programot indít 2016 októberétől a Magyar Nemzeti Levéltár, csatlakozva a Reformáció 500 emlékévhez. Az Utazás Wittenbergbe projektet szeptember 21-én ismertették a szervezők.

Az iskolások az Utazás Wittenbergbe kiadványt lapozva átfogó és színes képet kaphatnak a reformáció koráról, tanairól és mai napig tartó hatásairól. A kiadvány egy képzeletbeli utazásra hív a reformáció születésének időszakába, magyarországi vonatkozásaival együtt. Főleg levéltári forrásokra alapozva, szövegek, képek és a hozzájuk kapcsolódó kreatív feladatok segítségével a diákok fokozatosan bővíthetik az ismereteiket.

A projektbemutatón köszöntőt mondott Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, aki kiemelte, hogy a jubileumi feltáró munka méltó bemutatkozási lehetőség a levéltár számára, valamint kiváló alkalom arra, hogy megértesse a jövő nemzedékével: az intézmény miért az ország egyik számottevő kulturális egysége. “A megemlékezés feleleveníti mindazt, ami a múltban érték volt, a múlt pedig segít a jövő felépítésében. Ehhez járul hozzá a levéltári program is, mely értékes szellemi táplálékkal látja el a felnövekvő generáció tagjait és magába foglalja a “Megújulás lendületét” - hangzott el Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosának ünnepi beszédében.

Az Utazás Wittenbergbe program ismertetésénél Kovács Eleonóra projektvezető bevezetett minket a projekt és kiadvány születésének részleteibe. Általa megtudtuk: a levéltár-pedagógiai programmal legfőbb céljuk a világra nyitott diákok figyelmét felkelteni, valamint vonzóvá tenni a kutatói pályát számukra.  A projekthez kapcsolódó foglalkoztató füzet és online tananyag kapcsán pedig Apáti Anna Zita, a projekt levéltár-pedagógiai munkacsoportjának vezetője szólalt meg: „bízom abban, hogy a programnak köszönhetően az ifjúság teljes képet kap a lassan 500 éves eseményről. Ebben lesz segítségünkre a reformációhoz köthető logikai, nyelvészeti valamint vizuális feladatgyűjtemény, melynek segítségével felkészülhetnek a diákok az országos versenyre, melynek főnyereménye a németországi utazás.

Általános iskolás és középiskolás gyerekek vehetnek részt a Magyar Nemzeti Levéltár foglalkozásain országszerte, reformációs témájú levéltári órával. A program célja, hogy a diákok megismerkedhessenek a levéltári kutatás módszertanával, illetve többet megtudjanak a magyarországi reformáció kialakulásáról. A foglalkozások egy országos tanulmányi versenyhez nyújtanak felkészülést azoknak a tanulóknak, akik az órák után szívesen próbára tennék frissen szerzett tudásukat. A győztes csapat jutalma, hogy elutazhat Wittenbergbe, ahol Luther Márton elindította a reformáció hitéletbeli, kulturális és társadalmi folyamatát azzal, hogy kitűzte 95 pontból álló tételsorát a wittenbergi vártemplom kapujára.

Az októberben induló foglalkozásokra a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársainál regisztrálhatnak az érdeklődő osztályok, szakkörök, fakultációk és hittanos csoportok.

Részletek és további érdekes információk a Reformáció MNL hivatalos oldalán elérhetők.

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Forrás és fotó: MITTE Communications

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon