Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Láthatóvá tenni a láthatatlant – Különleges fotókiállítás nyílt Máriapócson

Vissza a hírekhez
2016.07.06. 11:03

A csoportképen balról jobbra: Komiszár János, Holló László-díjas festőművész, Máriapócs díszpolgára; Kapin István, kegyhelyigazgató atya; Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke; Regéczy-Béres Melinda, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet ügyvezető igazgatója; Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója; dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke és dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke.

Máriapócs – Július 5-től a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely ad otthont a Franciaországban élő, magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod világhírű alkotását, a Lourdes-i Keresztutat bemutató művészi képeknek, melyeket a művésznő saját maga készített.

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló különleges fotókiállítást dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke nyitotta meg. A megnyitón köszöntőt mondott Kapin István, kegyhelyigazgató atya, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, Komiszár János, Holló László-díjas festőművész, Máriapócs díszpolgára, és Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója.

Maria de Faykod legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban felavatott Lourdes-i Keresztút, melyet egy hittel telített élet belső útjai inspiráltak. Az egyedülálló műalkotás tizenhét monumentális szoborból áll, melynek megalkotására öt évet szentelt a művésznő. Több mint száztonnányi carrarai márványt munkált meg, hogy az anyagot átlényegítve kifaraghassa belőle Krisztus szenvedésének és feltámadásának misztériumát. Szobrai a spirituális tisztaságot közvetítik, mélyen megérintik az emberek lelkét, megerősítik hitükben, visszaadják reményüket.

A Béres Alapítványnak köszönhetően, a szobrászművész saját maga által készített fotóin keresztül most a magyar emberek is megismerkedhetnek ezzel a lenyűgöző alkotással. A fények és a különböző szögekből készült felvételek segítségével Maria de Faykod feltárja a mű összetett tartalmát: a láthatatlan válik láthatóvá. A képek, akár a szobrok, megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, „látni” tanítják.

Béres Klára, az Alapítvány elnöke így fogalmazott: „Mária de Faykod szobrai hatalmas hatást gyakorolnak az emberekre. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét Maria de Faykod Keresztútjának egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót. Megtiszteltetés volt számomra, hogy megismerkedhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Nagyon boldog vagyok, hogy a Lourdes-i Keresztutat bemutathatjuk Magyarország több városában, és most eljuthatott az ország egyik legfontosabb zarándokközpontjába, a máriapócsi kegyhelyre.”

„Az egyház történelme során a kegyhelyek mindig összekötő szerepet töltöttek be. Különleges spirituális küldetésük mellett egyfajta találkozási lehetőséget adtak a különböző társadalmi csoportok számára, és váltak a hitben és az emberi kultúrában előre mutató, ízlés formáló forrássá. A Máriapócsi Nemzeti Kegyhely három évszázada fogadja a zarándokokat. Jelenkori szolgálatában szeretnénk egy megújult, szerető ölelést is adni az élet további területeinek: a családok, a sport, a környezetvédelem és nem utolsó sorban a művészeti értékek felé is. Így fogadtuk örömmel a Béres Alapítvány segítségét, és Béres Klára asszony fáradhatatlan szervezését abban, hogy itt, a görög katolikusság lelki központjában bemutathassuk Maria de Faykod művésznő gyönyörű szobrairól készült fotókiállítást” - mondta a megnyitón Kapin István, kegyhelyigazgató atya.

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló fotókiállítás Máriapócson a Családvárban (4326 Máriapócs, Kossuth Lajos tér 17.) október 9-ig látogatható.

Forrás és fotó: Béres Alapítvány

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon