Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Láthatóvá tenni a láthatatlant

Vissza a hírekhez
2016.10.24. 12:51


Székesfehérvár – Október 21-től a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház ad otthont a Franciaországban élő, magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod világhírű alkotását, a Lourdes-i Keresztutat bemutató művészi képeknek, melyeket a művésznő saját maga készített.

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló különleges fotókiállítást Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke nyitotta meg. A megnyitón köszöntőt mondott Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke és Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója.

Maria de Faykod legismertebb, világhírű munkája a 2008-ban felavatott Lourdes-i Keresztút, melyet egy hittel telített élet belső útjai inspiráltak. Az egyedülálló műalkotás tizenhét monumentális szoborból áll, melynek megalkotására öt évet szentelt a művésznő. Több mint száztonnányi carrarai márványt munkált meg, hogy az anyagot átlényegítve kifaraghassa belőle Krisztus szenvedésének és feltámadásának misztériumát. Szobrai a spirituális tisztaságot közvetítik, mélyen megérintik az emberek lelkét, megerősítik hitükben, visszaadják reményüket. A Béres Alapítványnak köszönhetően, a szobrászművész saját maga által készített fotóin keresztül most a magyar emberek is megismerkedhetnek ezzel a lenyűgöző alkotással. A fények és a különböző szögekből készült felvételek segítségével Maria de Faykod feltárja a mű összetett tartalmát: a láthatatlan válik láthatóvá. A képek, akár a szobrok, megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, „látni” tanítják.

Béres Klára, az Alapítvány elnöke így fogalmazott: „Mária de Faykod szobrai hatalmas hatást gyakorolnak az emberekre. Soha nem fogom elfelejteni azt a pillanatot, amikor lourdes-i zarándoklatunk során megláttam, ahogy egy tolószékben ülő fiatal fiú megérinti Jézus kezét Maria de Faykod Keresztútjának egyik stációjánál. Láttam a fiú kőujjakra fonódó ujjait, némán imát rebegő ajkait, láttam átszellemült arcát, és pontosan tudtam: a fiú nem a hideg, élettelen márványt érinti, hanem a köztünk élő Megváltót. Megtiszteltetés volt számomra, hogy megismerkedhettem e rendkívüli hatást kiváltó mű alkotójával. Nagyon boldog vagyok, hogy a Lourdes-i Keresztutat bemutathatjuk Magyarország több városában, és most eljuthatott Székesfehérvárra is.”

A Béres Alapítvány támogatásával megvalósuló fotókiállítás Székesfehérváron 2016. október 21-től november 19-ig látogatható.

Forrás és fotó: Béres Alapítvány

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon