Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Már közel ötven Kárpát-medencei közösség küldött követ Pannonhalmára az épülő felvidéki plébániához

Vissza a hírekhez
2016.10.28. 13:40


Pannonhalma – A szervezők sem gondolták, hogy ennyi szándék, hit, jóakarat fog a Pannonhalmi Főapátságban összegyűlni az idehozott és áldásra kért kövek, mint élő kövek formájában.

Közel ötven közösség küldött követ például a bözödújfalui lerombolt és vízzel elárasztott templom falából, Aradról, a délvidéki Törökbecséről és a torontáloroszi temetőkertből, ahol Szent Márton kápolna áll. Érkezett sepsiszentgyörgyi patakkő, nagymarosi Duna-kő, és Dráva-kő Kisszentmártonból. Hoztak követ az ezeréves határról, a csíkszentmártoni Úr-völgyből, az erdélyi Szovátából és Csíksomortánból, a partiumi Nagybányából és Nagykárolyból, a délvidéki Muzslyából, a pozsonyi magyar közösségtől. Szalkszentmárton mellett nem utolsósorban Szent Márton hegye, Pannonhalma a középkori monostorépület egy építőkövét ajánlotta fel a felvidéki Alistál épülő Szent Márton-plébániájának alapzatába.

A község plébánosa, Bozay Krisztián ugyanis új plébániát épít. Várszegi Asztrik főapáthoz fordult azzal a kéréssel, hogy a leendő plébánia alapköve Szent Márton-hegyéről származzon, azaz a Pannonhalmi Főapátság adjon egy követ, amit Főapát úr áld meg. Pannonhalma nagy örömmel és várakozással támogatta ezt az elképzelést és továbbgondolva Bozay atya kérését a HÁLÓ Egyesületen és a nyilvánosságon keresztül kértük, hogy minden Szent Mártonos település, egyházi szervezet és közösség is adjon vagy küldjön egy követ. A kérés meghallgatásra talált. A Kárpát-medence 65 helyszínéről érkeztek Pannonhalmára csütörtök este és péntek reggelig 47 közösség hozott vagy küldött követ is, hogy a találkozó keretében, a szombat esti zárómisén ezek áldásban részesülve beépülhessenek a tervezett alistáli Szent Márton-plébánia alapzatába.

Jelképesen a Kárpát-medence Szent Márton titulusú közösségei építik meg az új alistáli plébániát, ami a magyarság összefogásának, Szent Márton életpéldájának és 2016-os emlékévének egyik maradandó jelképe lesz.

A „Mint élő kövek” találkozónak otthont adó Pannonhalmi Bencés Gimnázium szerte a Kárpát-medencéből fogad diákokat a falai közé, most szerte a Kárpát-medencéből fogadja a szent mártonos közösségeket és az általuk hozott vagy küldött köveket őrzi a megáldásig.

A köveket Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát áldja meg 2016. október 29-én, szombaton a 17:30-kor kezdődő szentmise keretében a pannonhalmi Szent Márton Bazilikában.

További információhoz kattintson IDE.

Fotó: Kun Zoltán
Forrás: Pannonhalmi Főapátság

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon