Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Megáldották a Vándor József tiszteletére készült üvegablakot

Vissza a hírekhez
2016.06.09. 11:20


Dorog – Emlékmisét mutatott be Dorogon, a Szent Borbála bányásztemplomban június 4-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Vándor József szalézi misszionárius pappá szentelésének 80. évfordulója alkalmából, majd megáldotta a dorogi születésű szalézi misszionáriust ábrázoló ólomüveg ablakot.

Az ünnepi eseményen jelen volt Pierluigi Cameroni, a szalézi rend posztulátora, Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök, Julio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság nagykövete, Völner Pál parlamenti államtitkár, Veres Zoltán megyei jegyző, Tittmann János dorogi polgármester, Lukács József, a Dorogi Espereskerület esperese, valamint több szalézi és egyházmegyés paptestvér és számos hívő.

Az első szombat alkalmából együtt elmondott rózsafüzér után ünnepi szentmise következett, melynek prédikációjában Erdő Péter rámutatott: „Keresztény hitünk lényege: az örök életre szóló hivatás, amelyet Istentől kapunk. Ez az az örömhír, aminek a hirdetésére az apostolok elindultak, hogy mindenkinek elmondják, egészen a föld végső határáig. Ennek az örömhírnek a továbbadását vállalták a misszionáriusok is, akik távoli országokban, távoli népek körében önzetlenül álltak be a lelkek üdvösségének szolgálatába. Ezért emlékezünk hálával és tisztelettel azokra a magyar misszionáriusokra, köztük Vándor József szalézi szerzetesre, akik úgy tudták átadni ezt a krisztusi szeretetet, hogy eltörölhetetlen emléket hagytak a körülöttük élő emberek szívében. Példájuk is indítson arra, hogy átéljük Krisztus evangéliumának örömét és nagylelkűen megosszuk a körülöttünk élő világgal.”

A szentmise után Tittmann János, Dorog polgármestere ismertette Vándor József életrajzát, majd Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök röviden párhuzamot vont a szalézi rend alapítója, Bosco Szent János és Vándor József között. Hangsúlyozta, hogy mindketten Jézus, a Jó Pásztor követői voltak, jellemzőjük volt az irgalmasság és érző szív az emberek, főleg a fiatalok és a peremen lévők iránt, és nagy tisztelői voltak Szűz Máriának, a Keresztények Segítségének. Mindketten a béke embereiként őrizték és védték a békét, emellett az emberek belső békéjének őrei is voltak, mint közismert és kedvelt gyóntatók. Ezzel mutatnak korunk emberének is példát, hogy mi is a külső és a belső béke munkálói legyünk.

Beszéde végén a tartományfőnök megköszönte Kiss-Maly László plébános atyának, a polgármesternek és a városnak, hogy őrzik és továbbviszik Vándor atya emlékét, hiszen nagyon fontos, hogy a szülővárosában is élő tisztelete legyen.

Pierluigi Cameroni, a szalézi rend egyetemes posztulátora Rómából érkezett a megemlékezésre. Kiemelte annak a szépségét, ahogy Magyarországon a szalézi karizma két személyen keresztül is megnyilvánul: az egyik egy vértanú testvér, Boldog Sándor István, akit 2013-ban avattak boldoggá, a másik pedig Vándor József, misszionárius pap. Ismertette Vándor József atya boldoggá avatási eljárásának állását, amely a római fázisában van. Rómában a teológusok bizottsága februárban pozitívan döntött arról, hogy a misszionárius hősies fokon gyakorolta a keresztény erényeket, és minden bizonnyal jövőre Ferenc pápa tiszteletre méltónak fogja nyilvánítani. Ez egy nagyon fontos esemény, különösen Kubában, ahol jövőre a szalézi rend letelepedésének századik évfordulóját ünneplik majd. Cameroni atya a magyar egyházat is arra kérte, imádkozzanak egy Vándor József közbenjárásának tulajdonítható csodáért, ami után boldoggá lehetne őt avatni.

Ezek után Erdő Péter bíboros ünnepélyesen megáldotta a dorogi születésű szalézi misszionáriust ábrázoló ólomüveg ablakot.
 
Kiss-Maly László plébános szerint a gondolat már két éve megfogalmazódott, hogy a templomban egy üvegablakon megörökítik Dorog város szülöttét, aki a távoli Kubában nagy tiszteletet vívott ki a magyar nemzet és a szaléziak iránt, de mindez csak körülbelül egy éve kezdett megvalósulni a dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat, a hívek és Dorog város önkormányzatának összefogásával. Az ablak alatt különleges technikával készült magyar és kubai zászlót a plébánia fiataljai festették. Az ólomüveg ablak Tóth Erzsébet üvegfestő művész munkája, akinek a megáldás után a plébános külön köszönetet mondott.
 
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió hírműsorában elmondta, hogy Vándor József személye egy olyan üzenet a mi korunkban, hogy hogyan lehet a legnehezebb időkben is békés eszközökkel, szeretettel úgy hatni a társadalomra, arra a közösségre, ahol élünk, hogy kiváltsuk azt a tiszteletet, tudjuk mutatni azt a példát, amellyel előre tudjuk vinni a világot. Vándor József személyisége erre kiválóan alkalmas, egyben kötelezettséget és példát is jelent számunkra.

Isten szolgája Vándor József
(1909-1979)
 
Vándor József szalézi szerzetes Dorogon született 1909. október 29-én. Bizalmasan bevallotta plébánosának, hogy pap és misszionárius szeretne lenni, erre ő elvitte a péliföldszentkereszti Szalézi Intézetbe. Itt kezdte meg szerzetesi formációját és elvégezte a noviciátust, majd 1928-ban letette az első fogadalmát.

Nyolc évvel később, 1936. július 5-én Torinóban pappá szentelték, majd visszatért Magyarországra, hogy szeretteivel ünnepelje meg ezt az eseményt. Ugyanebben az évben Kubába küldték misszionáriusnak, és ezzel megvalósult álma, amit gyermekkora óta féltve őrzött a szívében.

Kuba földjén negyven éven keresztül csakis a jócselekedeteknek és a lelkek üdvösségének szentelte magát. Személyisége, lelkisége és lelkipásztori kreativitása mély nyomot hagyott Santa Clara egyházmegyéjében. Azért jött ide 1954. december 9-én, hogy létrehozza a Rosa Pérez Velasco Művészeti és Szakképző Iskolát, és hogy a Kármel-hegyi Boldogasszony-templom közösségének lelkipásztoraként tevékenykedjen. Vándor atya szelídsége, bölcs önzetlensége, a lelkek megmentése iránti elköteleződése Szalézi Szent Ferenchez tette hasonlóvá; míg apostoli lelkesedése, a legszegényebbek szeretete, hittel teli lelke, vidámsága és szeretetteljes módszerei Don Boscót idézik. Santa Clarában hunyt el 1979. október 8-án.

Boldoggá avatási eljárását 2003-ban indította meg Kubában a Santa Clara-i Püspökség.


Forrás és fotó: Szaléziak.HU; Magyar Kurír

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon