Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Melegség és Megismerés iskolai program

Vissza a hírekhez
2016.10.12. 11:03


A Melegség és Megismerés a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület közös iskolai nem-formális nevelési programja. A Labrisz 2000-ben, az Európai Unió PHARE Demokrácia Projektje támogatásával kezdett bele Melegség és Megismerés című projektjébe. A programban speciálisan képzett önkéntesek dolgoznak, sokuk pedagógus vagy pszichológus végzettségű. Két meleg felnőtt, lehetőség szerint egy férfi és egy nő vállalkozik arra, hogy beszélget a fiatalokkal a melegségről, saját történetén, életeseményein is szemléltetve azt, milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy meleg fiatalnak, felnőttnek, mit jelent a melegség a hétköznapokban.

Maguk is megtapasztalták kamaszkorukban, mennyire nehéz megosztani bárkivel, ha az ember azt érzi, hogy meleg vagy leszbikus, milyen ellenségesnek tűnik az a közeg, amelyben az ezzel kapcsolatos kérdéseket, kétségeket senkivel sem lehet megosztani. Akkoriban nem tehették fel kérdéseiket, így egyedül kellett küszködniük velük. Mindannyiuknak évekbe telt, amíg elfogadták magukat. Ezek az évek megspórolhatók lettek volna, ha vannak mintáik, ha nem övezi ezt a kérdést hallgatás és tilalom. Egy 1995-ös amerikai felmérés szerint a meleg, leszbikus, biszexuális és transznemű diákok esetében négyszer nagyobb az öngyilkosság veszélye; a félelem, a kitaszítottság és az ezzel járó stressz miatt kétszer akkora a veszélye annak, hogy alkoholizálásba, dohányzásba vagy drogok használatába menekülnek.

A középiskolás fiatalok már elég érettek ahhoz, hogy a melegségről beszéljenek velük – hallanak a melegségről otthon, a televízióban, a társaiktól. Gyakran látnak olyan tévéműsorokat és filmeket, amelyekben melegeket ábrázolnak, sokszor eltorzítva, nevetségessé téve. A program célja az, hogy lerombolja a sztereotípiákat, s elérje, hogy a pedagógusok is részt vegyenek ebben a küzdelemben. Ha melegségről van szó, akkor nem szexről beszélnek. Nem szexuális felvilágosítást végeznek, hanem az előítéleteket oszlatják, amelyek a melegekkel kapcsolatban sok emberben élnek.

A beszélgetések egyszerre tartalmaznak didaktikus elemeket (pszichológiai, szociológiai fogalmak tisztázása, meleg jelképek, mozgalmak, egyesületek ismertetése) és személyes, szubjektív történeteket, nézőpontokat (lásd a mellékelt óravázlatot). Az órák párbeszédesek, kérdésfelvetőek, a hiteles ismeretek bővítését segítik, és nem céljuk a fiatalok meggyőzése, etikai és/vagy vallási nézeteik megkérdőjelezése. Céljuk viszont olyan fogalmak tisztázása, mint sztereotípia, homofóbia, hetero-, bi-, homoszexualitás, transzneműség, transzvesztitizmus, nemi identitás, nemi orientáció, szabadságjogok, coming out (előbújás).

Fontos része az óráknak a melegséggel kapcsolatos tévhitek és előítéletek (mint pl.: a homoszexualitás bűn, betegség, nem természetes állapot, társadalomromboló; egyesek „divatból” lesznek azok, a meleg férfiak mind nőiesek, a meleg nők mind férfiasak; a „buzizás” nem is bántó; a felvonulás provokáció stb.) megvitatása és eloszlatása, valamint pozitív attitűdök és a segítőkész magatartás előmozdítása a résztvevőkben. Sor kerül a érdekvédő szervezetek tevékenységének bemutatására, elérhetőségük megadására is.

A programról részletesebben itt lehet olvasni.

   

Forrás és fotó: Labrisz Leszbikus Egyesület, Szimpozion Egyesület

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon