Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Mérgező munkahelyek - könyvbemutató és sajtóbeszélgetés az Aranytíz kultúrházban

Vissza a hírekhez
2016.11.25. 12:15


Budapest – A nemzetgazdasági szempontból is komoly figyelmet követelő munkahelyi stressz témájában tartottak november 22-én egy izgalmas sajtóbeszélgetést, valamint könyvbemutatót a budapesti Aranytíz kultúrházban. A résztvevők közt volt Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, dr. Salavecz Gyöngyvér, a SOTE Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoportjának tagja és Reményi Csaba, az Oracle Hungary Kft. ügyvezetője.

Az idén 25 éves Harmat Kiadó, mely elsősorban családi, párkapcsolati és gyermeknevelési könyveiről ismert, a Mérgező munkahelyek című könyvét mutatta be, melynek egyik szerzője, Gary Chapman szintén lassan 25 éve alkototta meg a Harmat Kiadó tematikájába nagyon is illő pár- és pszichoterápiai fogalmát: az öt szeretetnyelvet.

Chapman társírói Paul White és Harold Myra voltak. A könyv egy könnyen olvasható, rendkívül tanulságos történetekkel teletűzdelt mű, melyből megtudhatjuk, hogy a mérgező munkahelyre az állandósult konfliktus, a motiváció és a bizalom hiánya, valamint a félelem és a harag jellemző. Hátterében többnyire alkalmatlan vagy felkészületlen vezetők, rossz döntések vagy személyes problémák is lehetnek. Olvashatunk benne a mérgező főnökökről, az egyházi és nonprofit szervezetek rejtett mérgeiről, de az írók egy túlélőkalauzzal is ellátják olvasóikat.

A beszélgetés moderátora, a Harmat Kiadó igazgatója, dr. Herjeczki Kornél elmondta: az Európai Munkelyi és Egészségvédelmi Ügynökség, az EU-OSHA 2014-es felmérése szerint a munkavállalók 53 százalékának a munkahelyi káros stressz jelenti a legnagyobb munkavédelmi kockázatot.

Magyarországon évente körülbelül 440 milliárd forintnyi érték vész el a nem, illetve nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős. Az American Psychologist magazin korábbi felmérése alapján pedig az alkalmazottak 60-75 százaléka munkája legstresszesebb elemének a közvetlen felettesét tartja.

Hozzátette: a destruktív környezetre a dolgozók a valódi veszélyhelyzethez hasonlóan reagálnak; könnyebben megbetegszenek, mert gyengül az ellenállóképességük, és gyakrabban fordul elő náluk stresszel kapcsolatos szervi és mentális probléma is. Ez természetesen családi életükre és személyes kapcsolataikra is kihathat.

Dr. Salavecz Gyöngyvér arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar munkavállalók 28%-a mérgező munkahelyen dolgozik, ebből adódóam pedig hatszor nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint a többi munkavállaló. Véleménye szerint a magyar munkáltatóknak minden pszichoszociális tényezőt jobban fel kellene mérniük, és biztosítaniuk kéne a megfelelő erőforrásokat az alkalmazottaik részére.

Pálfay Erzsébet, a Karrier Műhely Tanácsadó Iroda mentora a főnökhöz fűződő kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. Szerinte a jó főnök kompetens, tiszteletreméltó, és nem utolsósorban erős vezető.

Mint mondta, a könyv nem csak a főnökök fejére olvas mindent, hanem a munkahelyi struktúrával is foglalkozik, s ennek kapcsán érdemes odafigyelni arra, hogy a munkahelyi csoport nem feltétlenül egyenlő a csapattal. Roppant fontos a belső kommunikáció, enélkül hatalmas problémák léphetnek fel a kollégák között (kirekesztés, becsmérlés). A könyv emellett az egyén felelősségére is kitér: gondoljunk csak a hozzáállásra, döntéseinkre, a szabad akaratra.

Ha a munkahelyünkön már a 24. órában vagyunk, azt az alváshiány, növekvő frusztráció és alváshiány jelezheti számunkra, s ilyenkor azonnal tovább kell lépnünk.

Lehel László a nonprofit szervezeti szemszöget hozta be a beszélgetésbe: minden munkahelyen kettőn áll a vásár, nem biztos, hogy mindenért csak a főnök hibáztatható. Sok esetben az is felmerülhet, hogy nem látjuk magunkat tisztán, s emiatt nem a számunkra leginkább megfelelő helyen dolgozunk. Példaként elmesélte, milyen sokan jelentkeznek az Ökumenikus Segélyszervezethez úgy, hogy sikeres múlttal rendelkeznek pénzügyi vagy gazdasági területen, ahol azonban a kiégés veszélye fenyegeti őket, és ráébredve arra, milyen értékek számítanak nekik igazán, még arra is örömmel vállalkoznának, hogy addigi fizetésük töredékéért dolgozhassanak egy nonprofit szervezetben. Ezek az esetek is azt mutatják, hogy a pénz nem minden, sokszor a cég értékrendje, a családias légkör és a cégen belüli hatékony kommunikáció fontosabb.

Reményi Csaba arról beszélt, mit lehet tenni azért, hogy ne a mérgező munkahelyi kultúra terjedjen Magyarországon. Komoly csapdaként a hatalmat hozta fel, mely elhiteti a vezetőkkel, hogy minden tudnak, s ez az, ami arrogánssá, zsarnokoskodóvá teheti őket. Feszültségek adódhatnak abból is, ha a cég által képviselt értékrend nem egyezik az alkalmazottak egyéni értékrendjével. Természetesen a munkavállalók felé megfogalmazott tucatnyi elvárás sem segít a helyzeten, hiszen sok cég annyiféle személyiségjegyet vár el alkalmazottaitól, melyek egyszerűen nem létezhetnek egyszerre egy emberben.

A komplex szervezeteknél tovább bonyolítja a dolgokat, hogy a vezetőknek is vannak főnökeik; ez a versengő üzletágaknál plusz feszültséget okozhat.

Szerinte érdemes szem előtt tartani, hogy a stressz sehol sem kerülhető el, a kérdés pedig csupán az, hogy miképpen reagálunk rá, képesek vagyunk-e alkalmazkodni hozzá.

Az ideális állapot az lenne, ha megalapítanánk azt a kultúrát, ahol a főnökök és alkalmazottak képesek együtt nyerni. Ehhez elengedhetetlen az érzelmi intelligencia és az empátia.

Bódog Norbert coach, a FranklinCovey Magyarország senior tanácsadó-trénere elmondta, hogy a felmérések szerint Magyarországon csökkenőben van a munkavállalók munkahelyi elkötelezettsége, mivel a munkahelyek megtartóképessége és munkaerő-bevonzása csökkent. A vezetőnek az alábbiak jelenthetnek visszajelzést ebben a témában: gyakran betegeskedő alkalmazottak, magas fluktuáció a cégnél, bizalomhiány, intrikák az alkalmazottak között. Véleménye szerint a munkahelyi körülmények kiemelt szerepet játszanak a helyzeten történő javításban.

Ezen túl fontos, hogy a vezetők bizalommal teli légkört teremtsenek, és képesek legyenek motiválttá tenni munkatársaikat.

A jó vezető ugyanis nem pusztán hatalmi figura kell, hogy legyen, hanem olyasvalaki, aki szolgálatot is végez a cégért és az alkalmazottakért.

A beszélgetéssorozat folytatásaként 2017 márciusában, az „5 szeretetnyelv-koncepció” megjelenésének 25. évfordulóján Gary Chapman, akinek Az öt szeretetnyelv című könyvét eddig ötven nyelvre fordították le, és több, mint 10 millió példányban adták el világszerte,  a Harmat Kiadó meghívására Magyarországra látogat majd. A folyamatosan a New York Times Best Sellers-lista élén álló szakértő márciusban a Budapesti Kongresszusi Központon kívül Debrecenben, Pécsett és Szegeden is tart majd előadásokat.

További információk: https://www.facebook.com/az5szeretetnyelv

Szöveg: Jelinek Nóra / PAX TV
Fotó: Harmat Kiadó

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon