Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Németbólyi képes múlt

Vissza a hírekhez
2016.06.09. 10:35


Bóly – A Pécsi Egyházmegye életében mindig is fontos szerepet töltöttek be a kisebb települések plébániái, ahol a közösségi élet megszervezését egy-egy jelentős pap irányította. Ilyen közösséget alkottak a 19. század végén Bóly (egykor: Németbóly) katolikus hívei, akik fényképalbumot készítettek plébánosuknak, Streicher Józsefnek.

A mai Bóly települést az 1700-as években, Mária Terézia uralkodása alatt népesítették be német jobbágyok, erre utal az 1950-ig érvényben lévő Németbóly elnevezés.

A városról tudósító beszámolók a 19. század végének korszakát egyértelműen Bóly történetének virágkoraként láttatják: az iparosodás és a gazdasági fellendülés mellett a lelki és közösségi élet is megerősödött. Az utóbbi folyamat kezdete az 1882-es évhez köthető, amikor irgalmas nővérek érkeztek a városba.

A többségében német nemzetiségű és katolikus vallású lakosokból álló településen minden korosztály és társadalmi réteg megtalálhatta a maga közösségét. A legfőbb törekvés azonban az volt, hogy az ifjúság számára biztosítsanak léleknevelő és szórakoztató tevékenységeket.

Az ifjúság közösségeit Adolf Kolping eszméi alapján szervezték meg. A lelki életet Streicher József irányította, aki 1887 és 1898 között volt a település plébánosa. Munkálkodásának köszönhetően 1889-ben alakult meg a katolikus legényegylet, 1890-ben ifjúsági ház létesült, s Németbóly ifjúsági katolikus központtá vált.

A fotóalbum pontosan képezi le a 19. század végi város közösségi életét: láthatjuk többek között a legényegyletet, a katolikus olvasókört, a Mária-gyermekek körét, a Szent László és Szent Flórián egyletet, az Élő rózsafüzér társulatot, stb. Az album a csoportok mellett a közösségi élet jellemző színtereit is megörökíti: a templomot, a plébániakertet, a kastélyt, az apácazárdát.

Külön érdekesség, hogy a példamutató vállalkozáshoz a hívek megnyerték az országosan ismert fényképészt, Zelesny Károlyt. A századforduló egyik jelentős fotóművészének Pécsen volt műterme, készített fényképeket az 1878-as párizsi világkiállításra, valamint több nemzetközi fényképészeti kiállításon jutalmazták díjakkal munkáit.

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Szöveg: Pálfy Eszter, fotó: Loósz Róbert
Forrás: Pécsi Egyházmegye

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon