Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Súlyos harcok keresztény települések felszabadításáért

Vissza a hírekhez
2016.10.25. 10:53


Észak-Irak, Erbil – Bartilla után újabb keresztény város szabadult fel Észak-Irakban. Szombaton Batnaya település és környéke, így az olajtárolók fölött is átvette az irányítást az iraki hadsereg.

Eközben egy másik frontvonalon ismét heves harcok folytak Irak legnagyobb keresztény városa, Hamdaniya felszabadításáért. Az Iszlám Állam katonáit napok óta tartó súlyos harcok árán házról házra szorították ki a városból a koalíciós erők. Az egymást követő hullámokban indított támadásoknak köszönhetően szombatra elérték a város központját, vasárnap estére pedig teljesen felszabadult a város. Folyamatban van a város megtisztítása, a templomok és a közösségi épületek állapotának felmérése. Az már most látszik, hogy komoly károkkal kell számolni, mert a terrorszervezet visszavonuló katonái több épületet, köztük a város legnagyobb templomát is felgyújtották.

Az alábbi exkluzív videón a felszabadított Hamdaniya templomában elmondott első imádság látható.

A teljes felszabadítás még messze van. Harcok dúlnak a szomszédos Karmles városának visszafoglalása érdekében és második napja harcolnak az iraki erők Telkeif városért is, melynek egyes részei fölött már át is vették az irányítást. A korábban 100 %-ban keresztény város mintegy 5 kilométerre van Moszultól, és várhatóan még napokig ostrom alatt fog állni.

Súlyos összecsapások zajlanak Kirkukban is, ahol az Iszlám Állam támadása óta folyamatosan az összecsapások a koalíciós erőkkel. A helyszíni jelentések szerint a terror szervezet katonái egy keresztény diáklányok által bérelt ház előkertjébe vették be magukat. Az ott tartózkodó egyetemistáknak sikerült gyorsan elrejtőzniük és telefonon segítséget kérni. Hamarosan egy a környéket jól ismerő bátor civil segítő érkezett, akinek vezetésével elhagyták a házat és a káld püspöki központba menekültek. Innen telefonon értesítették a többi, környéken tartózkodó iskolatársaikat is, akik a kijárási tilalom veszélyével dacolva mind idegyülekeztek, majd a biztonsági erők közreműködésével Erbilbe szállították őket.

A néhány napja felszabadított Bartillában közben megkezdődött a károk felmérése. A város épületei súlyos károkat szenvedtek az Iszlám Állam két éves megszállása alatt. A Bartilla-i templomot bár nem rombolták le, belül tűz végzett komoly pusztítást. Az Ökumenikus Segélyszervezet iraki képviseletének helyi munkatársa szerint megható és felemelő érzés volt az élő közvetítésben látni, amikor a belül teljesen feldúlt Bartilla-i templom harangkötelét meghúzva egy iraki katona megszólaltatta a harangot.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a helyszínen, partnereivel közösen részt vesz a háború elől menekülő csoportok humanitárius megsegítésében, illetve folytatja az eddig megkezdett munkáját az észak-iraki kurd területeken.

Az Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtést indított a www.segelyszervezet.hu oldalon. Az online felajánlások közleményrovatában kérik feltüntetni: „Irak 2016”. Az adománygyűjtéshez a 1353-as adományvonalon is lehet csatlakozni, hívásonként 250 forinttal.

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Forrás, fotó és videó: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon