Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Szent Márton és Pannónia – Kincsek Szent Márton szülőföldjéről

Vissza a hírekhez
2016.06.09. 08:38


Pannonhalma, Szombathely – Páratlan régészeti kiállítás nyílt június harmadikán a Szent Márton-év keretében Pannonhalmán és Szombathelyen. A híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat, köztük a nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató kiállítás Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe.

Ebben az összefoglaló formában most először tekintheti meg a nagyközönség a korszak nemzetközi jelentőségű kulturális és művészeti értékeit. A tárlat őszig látogatható a szombathelyi Iseum Savariensében és a Pannonhalmi Apátsági Múzeumban.

Szombathely városa és a Pannonhalmi Főapátság így ünnepli Szent Mártont, az 1700 éve, hazánk területén született világhírű szentet. Az emlékév kiemelt kiállításán páratlan nemzetközi kincsanyag gyűlt össze az egykori római provincia, Pannónia területéről. A kiállítás gazdag anyaga két múzeum összefogása révén, két korszakra bontva tárul a látogatók elé. Minderről május 31-én számoltak be a szervezők.

Június hatodikán egy sajtóút során győződhettünk meg arról, mennyire izgalmas és informatív a két helyszín kínálata. Elsőként a szombathelyi Iseum Savariensébe látogattunk el, ahol Tóth Endre régészprofesszor vezette körbe a különféle sajtóorgánumok munkatársait. A kiállítás itt látható része azt mutatja be, milyen volt az a város, melyhez Szent Márton élete köthető. Negyedik századi pogány vallási ábrázolásokon, sírépítmények részletein át vezetett az út a kiállítás második feléhez, mely a honfoglalás előtti kereszténység emlékeit sorakoztatta fel a Kárpát-medencéből. Tóth Endre régészprofesszor elmondta, erről az időszakról csak kevesen tudnak. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is megjelent a tárlatvezetésen és Szombathely és Szent Márton szellemiségének összefonódását hangsúlyozta.


Tóth Endre régészprofesszor az érdeklődők gyűrűjében tartja előadását


Mithrasnak, a római császárkor egyik legnagyobb istenének ábrázolásai


Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere

Innen a pannonhalmi apátsági múzeumba indultunk, ahol Vida Tivadar professzor tartott tárlatvezetést. A kiállítás itt megtekinthető része azt a negyedik század végétől a nyolcadik század végéig tartó időszakot mutatja be, mely átmenetként szolgált ókor és középkor között. Az antik világ lecsengése mellett az ókereszténység és a kereszt kultuszának elterjedését lehetett megfigyelni. Itt olyan emblematikus tárgyakat lehet megnézni, mint a pannonhalmi alapítólevél vagy a Jónás próféta történetét bemutató sirmiumi oltárasztal ábrázolásai.

Reméljük, sikerült felkeltenünk nézőink érdeklődését; aki szeretné megnézni a 2 helyszínes kiállítást, az feltétlenül látogasson el Szombathelyre november 30-ig, Pannonhalmára pedig szeptember 30-ig!


Szent István által adományozott oklevél a pannonhalmi Szent Márton-monostor számára, melyben a somogyi tizedeket és a Monte Cassino monostorával azonos kiváltságokat biztosított részére. A felszenteléskor a monostorhoz tartozó falvakat és a pozsonyi vám harmad részét is megkapta. Az eredeti kiváltságlevél 1002-ben készült, Domokos érsek, alkancellár munkája.


Pannonhalmi Evangelistarium és Benedictionale


Nyakban viselt, kereszt alakú tárgyak, melyeket a halottakkal együtt temettek el


Nyakban viselt, kereszt alakú tárgyak, melyeket a halottakkal együtt temettek el


Vida Tivadar régészprofesszor tárlatvezetése lebilincselő volt,
rengeteg tárgy történetét ismertette az érdeklődőkkel

Szöveg és fotó: Jelinek Nóra/PAX TV

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon