Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Szent Márton Találkozó – Felemelő szeretet - éld át és add tovább!

Vissza a hírekhez
2016.06.16. 11:37


Szombathely – 2016. július 9-10-én rendezi meg a Szombathelyi Egyházmegye, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a magyar állam, valamint Szombathely Megyei Jogú Város támogatásával Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a Szent Márton Találkozót a szombathelyi Emlékmű-dombon. A rendezvényre Dominik Duka prágai bíboros-érseket nevezte ki Ferenc pápa május 21-én a Szent Márton Találkozó különleges küldöttévé.

Dominik Duka prágai bíboros-érsek 1943. április 26-án született a kelet-bohémiai Hradec Králové-ban. 23 évesen, 1969-ben belépett a domonkosok cseh rendtartományába és teológiai tanulmányai végeztével 1970. június 22-én pappá szentelték. A prágai érsekség több plébániáján folytatott éveken át lelkipásztori munkát. 1975-ben megfosztották a papi szolgálattól, ekkor a Škoda Plzeň-i gyárában kezdett dolgozni, tizenöt éven át mint formatervező. 1981-82-ben bebörtönözték. A rendszerváltás után 1998. június 6-án II. János Pál pápa szülővárosa, Hradec Králové püspökévé nevezte ki. 2010. február 13-án XVI. Benedek pápa kinevezte prágai érsekké és Csehország prímásává. A cseh püspökök 2010-ben az ország püspöki konferenciájának az elnökévé választották. A 2012. február 18-án tartott konzisztórium során XVI. Benedek pápa bíborossá kreálta őt. Mint a kommunista államhatalom üldözöttje, aki Lengyelországban szerzett diplomát, jól ismeri a közép-európai térséget, összes mai gondjaival együtt.

Szent Márton életének legismertebb jelenete, amikor fél köntösét a didergő koldusra terítette. Szent Márton egészen sajátosan tudott az emberek lelkébe látni, meglátni a hiányt és cselekedni, jót tenni, segíteni a rászorulókon.  Élete, öröksége máig érvényes, aktuális, mellyel megmutatta, hogy a jézusi szeretet kortól, időtől, helytől függetlenül kapocs tud lenni két ember között. A rendezvény szlogenje: „Felemelő szeretet – éld át és add tovább!”. Az egész programsorozat gondolatisága ezt kívánja közvetíteni.

A találkozó a Szent Márton Év legnagyobb egyházi eseménye. A szervezők kötelességüknek érezik, hogy ne csak a hívő embereknek, hanem másoknak is megmutassák a testvéri szeretet és az egymásra figyelés példáját. Az érdeklődőket a két nap során lelki programok, ünnepi szentmise, virrasztás, tartalmas előadások, gyermekprogramok, koncertek, közösségi és karitatív programok, valamint táncház és egyéb családi események várják. A két napos program során a szervezők várják a kárpát-medencei Szent Márton települések lakóit, zarándokokat hazánkból és a szomszédos országokból, fiatalokat, családosokat és időseket egyaránt. Noha a program lelkisége és hitbéli gazdagsága elsősorban a hívő emberek számára kínál lelki töltekezést, elmélyülést, a szervezők nagy szeretettel várják az útkeresőket, nem hívő érdeklődőket is.

Az előadók közt lesz Böjte Csaba, aki az irgalmasságról szól, Dr. Zacher Gábor, aki családról, együttélésről tart előadást, míg Eperjes Károly életéről, munkájáról, hitéről beszél majd. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 25 éves évfordulóját ezen a két napon ünnepli. A gyerekeket játszóház, ügyességi játékok, kézműves programok várják. A zenét kedvelők többek között Csiszér László és együttesét, St. Martint, valamint az Eucharistot hallgathatják meg. A rendezvény nagykoncertjét július 10-én Ákos adja, akit Szent Mártonhoz több szál is köt: fiát a szentről nevezte el, illetve a 10 évvel ezelőtt megjelent Még közelebb című albumán megjelent dal, az Ébredj alcíme Szent Márton köpenye, amelyet az akkor kórházban lévő kisfiának írt. A koncert után a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjével zárul a Szent Márton Találkozó, a meccset a jelenlévők óriás kivetítőn követhetik végig.

További információk a Találkozó honlapján, vagy Facebook-oldalán, továbbá Facebook-esemény oldalán érhetők el.

Forrás: Ester Communications

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon