Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Szent Orbán ünnepe a baji szőlőhegyen

Vissza a hírekhez
2016.06.09. 10:00


Baj – Június 5-én, vasárnap délután került sor a baji szőlőhegyen, a borosgazdák védőszentjének szobránál az Orbán-napi litániára. Az égiek idén kis esővel fogadták a szép számmal megjelenteket. A hívek és a baji hegy borosgazdái Végerbauer Richárd tatai káplán atya vezetésével kérték Szent Orbán közbenjárását az idei jó szőlőtermésért.

A hegy szőlőskertjei a zord tavaszi napok ellenére szép termést ígérnek; a szőlőhegyen, immár tizenhárom éve felállított Szent Orbán-szobor az elmúlt évekhez hasonlóan idén is vigyázta a szőlőtermést. Az évszázados hagyományok szerint ha kemény fagyok pusztítottak a szőlő között, Szent Orbánt megvesszőzik, de ha a fagyok megkímélik a tőkéket, borral locsolják meg hálából.

Idén is a boroskancsó kapott feladatot, a hálaadó litániát követően ugyanis a borosgazdák vendégül látták a megjelenteket, és mindenki megbizonyosodhatott a Szent Orbánra bízott szőlőkből készült hegy levének minőségéről. Az agapé során dalaival színesítette a hangulatot a helyi hagyományőrző német énekkar.

Schunder Tibor polgármester e kis ünnep keretében köszönte meg Turi Tibornak és családjának, hogy vendéglátásukkal immár sok éve adnak erőt a hazatérő péliföldiszentkereszti gyalogos zarándokoknak útjuk utolsó szakaszának leküzdéséhez. A polgármester a bajiak köszönetét tolmácsolta Richárd atyának, az elmúlt három év alatt a település fiataljaiért és idősebb tagjaiért tett áldozatos munkájáért. Hogy e három év szép emlékeit könnyebben felidézhesse, a baji szolgálata alatt külsőleg teljesen megújult Assisi Szent Ferenc templomról készült olajfestményt ajándékozta neki a település vezetője.

A köszönetnyilvánításokat követően bejelentették, hogy a Szent Orbán-szobor környezetében található utca és tér az elkövetkező időszakban hivatalosan is Szent Orbán utca, valamint Szent Orbán tér megnevezést kapja. Ezt követően jó hangulatú zenés est keretében fejeződött be Szent Orbán ünnepe.

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Szöveg és fotó: Pentz Imre
Forrás: Győri Egyházmegye

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon