Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Szombathelyről Rómába a Karitásszal

Vissza a hírekhez
2016.11.14. 09:34


Róma – Megérkeztek Rómába a magyar zarándokok 40 fős csoportja, akik Ferenc pápa hívására keltek útra Szombathelyről a Karitász szervezésében.

Ezekben a napokban Európa minden részében hajléktalanok, elesett, szegény emberek készülődnek életük nagy utazására Rómába. Ferenc pápa hívta meg őket az irgalmasság szentévében Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapja alkalmából. Magyarországról a Katolikus Karitász jóvoltából 40 zarándok kelt útra Szent Márton jubileumi évében Szent Márton szülővárosából, Szombathelyről.

November 10-én, az esti órákban érkeztek meg Rómába, ahol 6000 sorstársukkal együtt találkoznak majd Ferenc pápával.

A háromnapos zarándokút során a Szentatya két alkalommal is találkozik majd a hajléktalan és a társadalom peremére szorult emberekkel. Szent Márton ünnepnapján, november 11-én a VI. Pál teremben rendkívüli általános kihallgatást tart, majd november 13-án, ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában a hajléktalanokért.

A zarándokok további színes programokon is részt vesznek majd, és megismerkednek Róma legfontosabb történelmi emlékeivel.

A zarándokok számára három találkozót szervezett a Karitász azért, hogy lelkileg felkészülten jussanak el Rómába, a találkozásra Ferenc pápával. Valamennyien a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szombathelyi vagy kemenespálfai intézményeinek ellátottjai, többségük volt szenvedélybeteg.

Köztük van például Sárfi Katalin, aki komoly problémákkal küzdött. Súlyos alkoholistaként naponta hat liter bort ivott, majd rákbeteg is lett. Mindkettőből kigyógyult, már tíz éve absztinens. Hiteles emberként most erőt ad, példát mutat, tanúságot tesz.
– Csodálatos életet kaptam a régi helyett, köszönet érte a Mindenhatónak. Ma rokkantnyugdíjasként dolgozom, emellett próbálok segíteni hajdani sorstársaimnak itt a karitásznál. Eljárok Dömösre is, a Református Iszákosmentő Misszióba.

Varga György is az élet árnyékosabb oldalán haladt évekig.
– 1992-ben munkanélküli lettem. Kicsúszott a lábam alól a talaj, hajléktalanná váltam, úgy éreztem, az alkohol segít. Négy és fél évig voltam alkoholista. 1997-ben kerültem kapcsolatba a karitásszal, a RÉV Szolgálat révén sikerült kigyógyulnom, újra lett munkám. Visszanyertem a hitemet, s a RÉV, a karitász második otthonom ma is, mert szívesen segítek önkéntesként.

Hogyan választódtak ki a karitásznál a zarándokút résztvevői?
– Az elsődleges szempont az volt, hogy mindannyian gyakorolják a vallásukat, az út előtt szentgyónáson is részt vesz mindenki. Elbeszélgettünk velük arról is: csak az jelentkezzen, aki érez magában annyi erőt, hogy betegsége miatt fizikailag, idegileg is bírja a hosszú buszozást, a római programok várható időtartamát – hangsúlyozta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója.

A Rómát sokszor megjárt, a kereszténység fővárosát kitűnően ismerő Várhelyi Tamás szentpéterfai plébánost kérték fel az út lelki vezetőjének. Ő rögtön az első találkozáskor – amelynek középpontjában a köpönyegét megosztó, a szegényeken segítő Szent Márton állt –, tisztázta, mi a különbség a zarándokút és egy szimpla utazás között: a kiránduló kifelé halad, elszakad a civilizációtól, a zarándok útja viszont befelé, önmaga felé tart. A második találkozásuk elején mindenki örült a Katolikus Karitásztól kapott emblémás piros kiskabátnak, s nevettek azon, hogy a szombathelyi egyházmegyei csapat tagjai ilyen egyenruhában már el sem tudnak veszni Rómában. Örömmel hallgatták a részletes programot: mikor találkoznak először a Szentatyával, mikor vesznek részt pápai misén, mikor látogatnak a vatikáni Szent Péter, a falakon kívüli Szent Pál, a lateráni Szent János és a Santa Maria Maggiore bazilikába. A harmadik megbeszélésen Rómáról, a látnivalókról filmet néztek meg.

Akikkel beszéltem, mind azt mondta: még sohasem járt Rómába, nem is hitte, hogy egyszer eljut majd oda, de hogy még a pápával is találkozhatnak, hát erre gondolni sem mertek. Többen elhatározták: térden csúszva járják meg a Lateráni Szent János-bazilika szomszédságában található márvány Szent Lépcső 28 lépcsőfokát. Tisztában vannak azzal, hogy ez a végefelé nagyon nehéz lesz, de eltökéltek, kihagyhatatlannak tartják az életükből.

Szöveg: Némethy Mária, fotó: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
Forrás: Katolikus Karitász

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon