Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

XX. Magyar Drámaíró Verseny

Vissza a hírekhez
2017.01.12. 09:42


Budaörs – A XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány és a Budaörsi Latinovits Színház 2017. január 21-22. között idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A Magyar Drámaíró Verseny egy igazi irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár huszadik alkalommal rendeznek meg.

A verseny január 21-én, szombaton este kezdődik. Ekkor a Színház Macskajáték című előadása előtt húzzák ki a Nők Lapja következő számának cikkcímei közül azt, melyből később a három drámaíró a verseny során egy nap alatt színdarabot alkot. Az írók ezt követően elvonulnak és elkezdik a munkát. Idén Mezey Katalin, Pataki Éva és Szabó T. Anna vállalta, hogy egy éjszaka során egyfelvonásos színdarabot ír.

Vasárnap reggel kerül kisorsolásra, hogy melyik színészcsapat, mely rendezővel, milyen szövegkönyv alapján kezd el dolgozni. Ezek után három színészcsapat egy-egy meghívott rendező vezényletével áll neki előadást kovácsolni a megszületett munkából. Idén Berzsenyi Bellaagh Ádám, Csiszár Imre és Szabó K. István állítja színpadra a produkciókat, miközben a társulathoz több vendégművész is csatlakozik.

A színészcsapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, és próbálnak beleférni a térbe és a rendezői koncepcióba. A fesztivál igazi különlegessége a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

A kész produkciókat a közönség január 22-én, vasárnap 19 órától tekintheti meg a Latinovits Színház színpadán.

A rangos szakmai zsűri, melynek elnöke Tarján Tamás 2017-ben átadja a legjobb drámának járó szakmai díjat. Emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

XX. Magyar Drámaíró Verseny
Adatok


Szerzők

Mezey Katalin
Pataki Éva
Szabó T. Anna


Rendezők

Berzsenyi Bellaagh Ádám
Csiszár Imre
Szabó K. István


A szerzőkről

Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró, műfordító. Dolgozott tanárként is, 1963 óta rendszeresen publikál verseket, mesét, regényt, hangjátékokat, színpadi műveket és esszéket, cikkeket is, eddig 21 könyve jelent meg. Az Írók Szakszervezetének kezdeményezője. 1989 óta a Széphalom Könyvműhely alapító vezetője, a Várkonyi Nándor, Karácsony Sándor és Jókai Anna életműsorozat szerkesztője, kiadója. 1970-től a Magyar Írószövetség, 2004 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Pataki Éva „Mögöttem: sok film, az első regény, a Még egy nő, hangjátékok, színdarabok, köztük a világot járt Edith és Marlene - a legfontosabb regény, az Ami elveszett. Na meg a harmadik, a (fejlődés) regény, a Nőből is megárt a nagymama. Aztán egy krimi is... a Hamlet halott. ...és megint nagymama: az életben és az új regényben is. Előttem: remélem, még sokszor fog felszállni velem a repülő...”

Szabó T. Anna Kolozsváron született, 1987-ben családjával áttelepült Magyarországra. A gimnáziumot Szombathelyen végezte. Az ELTE magyar-angol szakos hallgatója, 1997-ben szerzett tanári és előadói diplomát, majd elvégezte az Angol Reneszánsz és Barokk PhD-programot. Egyetemi évei alatt kezdett publikálni verseket, esszéket, rövidprózát. Író, műfordító, tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak és a Magyar Könyv Alapítványnak, cikkeket és kritikákat ír. Verseit angolra, németre, franciára, hollandra, szlovákra, oroszra, bolgárra és románra is lefordították. Főbb díjai: Petőfi-díj (1996), Déry-díj (2000), József Attila díj (2002).

A rendezőkről

Berzsenyi Bellaagh Ádám Stockholmban született, gyermekkora nagy részét Svédországban töltötte. Egyetemi tanulmányait Nagy-Britanniában, a Drama Centre London-ban folytatta, ahol 2008-ban szerzett színházrendezői diplomát. 2008-2013 között szabadúszó rendezőként tevékenykedett Magyarországon és Nagy-Britanniában egyaránt, itthon rendezett többek között a Kolibri, a Bárka és a Merlin Színházban. 2013 óta a Budaörsi Latinovits Színház művészeti vezetője.

Csiszár Imre Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész. 1971-1976 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt rendező szakon Major Tamás osztályában, ahol még Várkonyi Zoltán és Nádasdy Kálmán tanították. 1975-1977 között a kecskeméti Katona József Színház rendezője volt. 1977-1978 között a szolnoki Szigligeti Színházban rendezett. 1979-1988 között a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetője volt. 1989-1991 között a Nemzeti Színház igazgató-helyettese, majd igazgató-főrendezője volt. 1991-1995 között a Budapesti Kamaraszínház rendezőjeként dolgozott. 1994-1995 között a Gyulai Várszínház igazgatója, 1995-1996 között a Művész Színház illetve a Thália Színház igazgatója volt. 1996 óta a Thália Társaság Színművészeti Bt. ügyvezető igazgatója. 1999 óta a Nemzeti Színház, 2000 óta a Pesti Magyar Színház rendezője.

Szabó K. István a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendezői szakának elvégzése után, 2000-ben a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház főrendezője, művészeti vezetője lett, majd 2004-től annak igazgatója. 2011-15 között a nagyváradi Szigligeti Színház társulatának művészeti igazgatója. Számos romániai színházban rendezett már, valamint Németországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban is megfordult színházi rendezőként. Munkásságáért több díjjal is elismerték, legutóbb a Román Kulturális Minisztérium Szilágy Megyei Kulturális Központjának nívódíját nyerte el 2012-ben.

Csapatok


A csapat

Bregyán Péter
Fenyő Iván
Hámori Ildikó
Marton Róbert
Páder Petra
Pásztor Edina

Rendező:
Csiszár Imre


B csapat

Böröndi Bence
Chován Gábor
Ilyés Róbert
Madár Veronika
Rák Kati
Takács Kati

Rendező:
Berzsenyi Bellaagh Ádám


C csapat

Bohoczki Sára
Csongrádi Kata
Jánosi Dávid
Mihályfi Balázs
Ódor Kristóf
Spolarics Andrea

Rendező:
Szabó K. István


Fotó: A-TEAM/Nyári A.
Forrás: A XXI. sz. Magyar Drámájáért Alapítvány

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon